Rookt u?

6 december 2009

 

 

 

 


"Meer dan 40 jaar was ik een stevige roker. Twee en een halve maand geleden op 16 september 2003 (mede vanwege een aandoening aan de luchtwegen) ben ik ermee gestopt en ik heb het er ronduit gezegd nog behoorlijk moeilijk mee. Ik heb op de 75ste rookvrije dag het plan opgevat om mijn website uit te breiden met een pagina die gaat over stoppen met roken."

Don Esteban.

6 jaar later

"Wat het roken betreft, ik heb je al verteld hoe moeilijk het is om te stoppen. Je moet 200% gemotiveerd zijn om de lijdensweg te willen gaan. En die begint vooral als je je weer beter voelt. Flink sporten totdat je lichaam het profijt begint te voelen en dan is de drang naar een sigaret ook weer groter. Zo verging het mij althans. Maar toen ik er eenmaal cht vanaf was moest ik toch erkennen dat 't het beste cadeautje was wat ik mezelf in mijn leven gegeven had."

"Jij kan de dingen in het leven nogal nuchter bekijken. Het boek 'Stoppen met roken' van Allen Carr lijkt me typisch iets voor jou."

"Op de kast hier in mijn kantoor ligt een slof Camel sigaretten. Die heb ik jaren geleden gekocht in Mexico vlak voordat ik stopte met roken. Ik heb ze bewust in huis gelaten, ook tijdens de afkickperiode. Ik kan binnen nu en 30 seconden een sigaret opsteken maar ik blijf er fijn vanaf. Totaal geen behoefte meer. ECHTER, als de dokter mij ooit zegt: u heeft ziekte zus of zo en u heeft nog maar een half jaar te leven, dan pief ik die slof helemaal op."

19.30 uur: zelfde recept als voorgaande dagen.

   
 

7 december 2009

 

 

 

 

 

 


Een dagje geen regen.
Geen spons op een stok om de buitenkant te doen heb ik de ramen van mijn atelier gisteren alleen aan de binnenkant gesopt. Je gelooft je ogen niet. Wat daar aan rookaanslag afkwam valt met geen pen te beschrijven. Het kijkt niet alleen schoon, het voelt ook schoon.

"Het boek 'Stoppen met roken' van Allen Carr lijkt me typisch iets voor jou," schreef Don Esteban. Allen wie?
Googlend kom ik op 'Stoppen met roken - Allen Carr's Easyway Nederland' (URL)

"De training bestaat uit n bijeenkomst van 5 6 uur, in een kleine groep van maximaal 15 personen. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitgelegd hoe het verslavingsmechanisme werkt. Dit geeft herkenning en inzicht waardoor je je rookgedrag gaat doorzien. Dan merk je dat het stoppen geen wilskrachtgevecht hoeft te zijn.
Tijdens de hele training kan nog steeds gerookt worden. Na het roken van de laatste sigaret wordt de bijeenkomst afgesloten met een prettige ontspanningsoefening."
De training kost 250,00.

Een fles Wodka kost 12,50 euro. 250 : 12,50 = U raadt het al.

20.00 uur.
Sigaret gedoofd. Maar half gerookt. Ik voel het gif doortrekken tot in mijn kuiten. Licht in het hoofd neigend naar duizeligheid. Zo ken ik mijn lijf weer.

"Zie je wel!" zullen antirokers nu roepen. Met alle respect voor degene die roept vanuit oprechte bezorgdheid, hoeveel van de 472.000 treffers bij Google op 'Stoppen met roken' leiden naar zelfbenoemde goeroes die met hun 'bezorgdheid' enkel eigen beurs willen spekken?

20.35 uur.
Tijd voor de pijp. Half shag, half Voortrekkers Naturel zachtgeurende pijptabak van Niemeyer. Al jaren oud en droog als gort.

Er is een tijd geweest dat ik alleen pijp rookte. Stress was een buitenlands woord, katholieken stemden KVP, protestanten ARP of CHU en 'de rooien' PvdA. Mannen  zaten in houten banken rechts in de kerk, vrouwen met hoed of hoofddoek links.
Vrouwen rookten in die tijd  slechts wierook en mopperden op hun mannen die hun vitrage geel rookten.
 

 

8 december 2009

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wie is Allen Carr? Google, vertel
het eens.

Antirookgoeroe Allen Carr overleden aan longkanker
Uitgegeven: 29 november 2006 11:13
Laatst gewijzigd: 29 november 2006 11:57


LONDEN - Allen Carr, de Brit die met zijn boeken miljoenen mensen heeft geholpen te stoppen met roken, is overleden aan longkanker. Dat berichtte de Britse publieke omroep BBC woensdag.

Carr, die 23 jaar geleden zelf stopte na jarenlang honderd sigaretten per dag te hebben gerookt, is 72 jaar geworden. Carr stierf woensdag in zijn woning bij de Spaanse stad Malaga.

Bij hem was afgelopen zomer longkanker geconstateerd. Destijds liet hij weten dat hij er zeker van was dat hij al twintig jaar eerder zou zijn overleden als hij niet gestopt was met roken.
De Brit schreef een reeks bestsellers over stoppen met roken en zette in de loop der jaren zeventig klinieken op in dertig landen. Alleen al in het afgelopen jaar werden daar 45.000 verstokte rokers van hun verslaving afgeholpen. In totaal zou Carr tien miljoen mensen hebben geholpen te stoppen met roken.

tot zo ver Nu.nl

Honderd sigaretten per dag. Acht uur slapen, zestien uur roken= 6,25 sigaret per uur. En gij geleuft d.
Wikipedia: "Waarschijnlijk kreeg Carr longkanker omdat hij door zijn groepsessies veelvuldig aan tabaksrook bloot heeft gestaan, dit in combinatie met zijn vroegere rookgedrag."

Browsend kom ik een bericht tegen van een uitgever die vertelt dat Carr's boek  alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar is.
En te leen, vertelt me de site van de Bieb. Daar ga ik vanmiddag dan maar eens kijken want nieuwsgierig ben ik wel. Maar eerst enkele huishoudelijke taken.

Chanty heeft het plan opgevat mij te helpen met het wassen van de ramen. Compleet met emmer, spons en lappen staat ze om even voor elven voor de deur.
Als twaalfjarige begonnen als verzorgster van mijn pony's werpt ze zich nu, tien jaar later, op als beschermengel van d' oude Peerdeman. Ze feliciteert me met mijn besluit het roken te beperken en gaat aan de slag.

Op zoek naar "Stoppen met roken" kom ik in de bibliotheek een boek tegen dat belooft mensen in een dagje van het roken af te helpen. Daar kwam ik niet voor. Allen Carr is me aangeraden.
Het leenbonnetje dat in de kaft steekt laat zien dat een vrouw het boek nog in september 2009 heeft geleend. Die had zeker niet genoeg aan Allen Carr's Easy Way for Women to Stop Smoking.
Allen Carr, ook goed tegen een kater, stoppen met tobben en om vliegangst te overwinnen. Publicist. En ten slotte miljonair.

Na 58 bladzijden geloof ik het wel. Nee, ik zal het wel gaan uitlezen maar ik ben bang dat ik niets tegenkom wat ik zelf al niet had ontdekt.

Ook interessant:  "Het Pijpenboek". Een Worddocument dat ik op het web tegenkwam en waarin ik las dat je droge tabak kunt bevochtigen met een natgemaakte koffiefilter. Met een aardappelschil deed ik dat vroeger.

19.27 uur: dagelijks recept.
 

   
 

9 december 2009

 

 

 

 

 

 

 


Allen Carr stierf op 29 november. Let op de datum. In de nacht van 30 november op 1 december ging bij mij de klok luiden. Pijn op de borst. Een waarschuwing van Boven?
"Er is meer tussen hemel en aarde ... " Met de stem van Ko van Dijk lopen de rillingen over je rug. Een toneelspeler van formaat; hij stierf op zijn 61ste, op zaterdag 6 mei 1978, aan een verwaarloosde longontsteking gevolgd door een hartinfarct.

Allen Carr zal vandaag even moeten wachten.  Provisiekast leeg tot op een blik bruine bonen na.
Kwiek in de benen, met een soepele zwaai in het zadel. Man, man, man, wat niet-roken toch al niet doet met een mensch.
Na de super ook nog even naar de Bieb voor verversing van de bedlectuur.
Midas Dekkers momenteel.
'Biologisch-wetenschappelijke themas weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen.'
Ook nog "13 methoden om het roken af te leren". Een boekje met grappige tekeningen, in 1964 uit het Duits vertaald. Met humor meer mans.

Bij Carr ben ik inmiddels tot bladzijde 85 gekomen. Samengevat: Wie steekt er nu met gesloten ogen een drukke straat over.

De bedoeling van het boek is in te werken op het gemoed en de roker te laten inzien dat hij/zij een sufferd is die zichzelf wijs maakt dat de sigaret iets toevoegt aan het leven. Roken is, beweert Carr, een vorm van hersenspoeling waarvan men zich los kan maken door simpelweg te stoppen. Ontwenningsverschijnselen? Niet of nauwelijks. De ellende van het afkicken zit louter tussen de oren.

Psychisch kniezen, noemt Carr het. Door te stoppen raak je je 'vriendje' kwijt. Geen goede vriend; eentje die je alleen maar schade berokkent. Bovendien een hoop geld kost.
Waarom ben je er berhaupt aan begonnen? Omdat je een sufferd was. Stop je er niet mee, dan blijf je een sufferd!

19.15 uur.
Nog 15 minuten te gaan voor mijn dagelijkse 'shot'.
"Kijk," zegt Carr, "en daarom ben ik tegen het minderen dat veel artsen en consulenten aanraden als hulpmiddel om te stoppen. Dat is de moeilijkste weg. Een slopende zelfkwelling."

Ik denk dat hij daar gelijk in heeft, maar niet stoppen maar minder roken was en is nog steeds mijn doel. Niet als een automaat de ene sigaret na de andere wegpaffen.
 

   
 

10 december 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Alweer met een glimlach wakker geworden. Tien over zeven uit de veren met het beste been.

Wat is, zo vroeg ik mij gisteravond tijdens het borreluurtje af, de overeenkomst van Allen Carr met de gezondheidsgoeroes die dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit voorschrijven, 2 glazen wijn of bier maar beslist niet meer,  cholesterolverlagende margarine op volkorenbrood, minstens een half uur bewegen, niet met de auto maar te voet, te fiets of als het niet anders kan dan maar met het openbaar vervoer naar het werk?

Wat is, zo vroeg ik mij verder af,  het verband tussen vr 1 april je aangifte inkomstenbelasting inleveren en  als kind je behoefte op het potje leren doen?  Welke is de samenhang met de aanschaf van de JSF, de CO2 uitstoot, de bouw van Vinexwijken, de asfaltering van Nederland, de megastallen, de hondenbelasting, de wietplantages, de bonuscultuur, de verhoging van de AOW-leeftijd, de overbevissing, de opwarming van de aarde?
Waarom, zo vroeg ik me nog verder af,  liet Napoleon zich tot keizer kronen , dragen bankbedienden grijze pakken, scheren vrouwen, en naar beweerd wordt ook steeds meer mannen zich op plaatsen waar kleding het haar bedekt? Waarom moest een man die zo zijn best heeft gedaan mensen af te helpen van het roken sterven aan longkanker?
Waarom kom ik bij het zoeken naar antwoorden telkens weer uit bij de woorden van Prediker.

IJl en vluchtig, zonder zin, nutteloos is alles, zegt hij. De mens zwoegt en tobt heel zijn leven lang, maar wat bereikt hij ermee? Wat er gebeurd is, zal weer gebeuren en wat er gedaan is, zal weer gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon. Men zegt wel: Kijk, dat is iets nieuws. Maar dan blijkt dat het er vroeger ook al was. Alles is zinloos, het is najagen van wind.

De neiging er nog een borrel bovenop te gooien en een tweede pijp op te steken heb ik onderdrukt. Want ook dat is zinloos, najagen van de wind.

"Stoppen met roken" vandaag tot en met de laatste letter gelezen.

Kernwoorden:  het kleine monster,
stress, verveling, echte man versus
watje, drugsverslaving, ziekte,  gevangenis,  ruggensteuntje,
opkikkertje, besluiteloosheid, kniezen, leeg gevoel, gezondheid, energie, vertrouwen, gemoedsrust, moed,
kalmte, vrijheid, zelfrespect.

"Als u mijn instructies opvolgt, zult u de rest van uw leven blij zijn dat u niet meer rookt."

"Rook je?", vroeg ik aan de jonge vrouw in het ziekenhuis die ik na de  spiro het ponskaartje liet actualiseren met mijn burgerservicenummer.
"JA!" lachte ze.
 

   
 

11 december 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


'Oude, wijze man' noemde een van mijn kroegmaten me. Rustig nippend aan een Duvel, luisterend naar wat een ander had te vertellen.
Sinds Hans en Gerrit gestopt zijn met De Flierefluiter kom ik niet meer in de kroeg. Het was een verlengstuk van mijn huiskamer.

Zoals daar de ene pils na de andere werd weggeslikt, zo ben ik op een gegeven moment gaan roken. Afleiding in de nerveuze spanning van het creatieve proces van schrijven en schilderen. In gedachte zie ik de sigaret in de mond van Godfried Bomans. Rookte Simon Carmiggelt? Die zoop. En jawel, op internet ook een foto van hem met een sigaret tussen de vingers.

In de meeste redenen die Carr noemt om te roken of er op bepaalde momenten vanaf te zien herken ik me niet. Waar roken niet is toegestaan of 'not done' voel ik me niet ongemakkelijk. Ik taal er niet naar. Sociale acceptatie of depreciatie lap ik aan mijn laars. Pluimen noch fluimen zijn aan mij besteed. Ik ben die ik ben. Tevreden met wie ik ben, met wat ik ben, met mijn plaats op de maatschappelijke ladder.
Niemand die mij moet voorschrijven wat ik te doen of te laten heb. Ook niet meneertje Nicotine. Dat heb ik wel laten gebeuren, zoals ik nu verslaafd dreig te raken aan pepermunt waarmee ik de momenten van leegte opvul. Momenten waarop, zoals Carr hem noemt, 'het kleine monster' om eten roept.
Voedertijd 19.30 uur.

Met wat moeite zou ik zelfs dat kunnen laten; sigaret en pijp voorgoed vaarwel  kunnen zeggen. Zoals ook de Westmalle Dubbel en de wodka. Stoppen met alle genotmiddelen. Waarom? Voor wie?
In zijn algemeenheid geldt dat het belangrijk is er even bij na te denken, bij stil te staan, je bewust te zijn van wat je doet. Op momenten dat je eet, drinkt, rookt.

13.40 uur Poli Long Oss
poli 2, Etage 3

14.40 uur
Precies wat ik dacht: geen reden tot ongerustheid.

Eerst even meten: lengte 1.84 m.
gewicht met kleren aan 84,5 kg.
Niet te zwaar, niet te licht - een prima BMI.
Gesprekje met de longarts.
Spiro was prima. Even luisteren op borst en rug: een lichte bronchitis. "Op de schaal van 1 tot en met 4 zit u de rand van 1 naar 2."
Gezien mijn conditie voor en na de ziekenhuisopname hebben we maar besloten geen patint van mij te maken. Advies: niet roken.

Nu nog af zien te komen van de sotalol die de cardioloog me op de valreep heeft voorgeschreven. Een hartpatint ben ik ook niet. Woensdag 30 december 11.45 uur word ik bij de hartarts verwacht om de toestand te bespreken.
 

   
 

12 december 2009


Toch maar eens serieus overwegen de sigaret, het sjekkie, uit mijn leven te bannen. De ambachtelijke handeling van het rollen van de tabak in een vloeitje tot een 'saffie' zal ik overigens wel missen. Ik heb me al eens afgevraagd of ik rolde om te roken of rookte om te rollen.

Ik herinner me dat me eens, lang geleden, werd verteld dat niet de tabak maar vooral de stoffen die vrijkomen bij het verbranden van het vloeitje schadelijk zijn voor de gezondheid.
Wat er ook van waar is, niet daarom overweeg ik een punt te zetten achter het roken van sigaretten. Dan had ik het al veel eerder gedaan. Bewust rokend stel ik nu vast dat de smaak na het opsteken niet echt een genot is.
Niet vies, zoals rook- en rokersbestrijders beweren, er zit te weinig smaak aan. Het lamme gevoel in de benen na het inhaleren van de rook is evenmin prettig. Een ontwenningsverschijnsel.

Het stoppen en roken van een pijp is van een heel andere orde. Het vullen met tabak moet met beleid gebeuren, het roken ook. Inhaleren is er nauwelijks bij. De rook zorgt voor een prikkeling in de mond, te vergelijken met de sambal die
ik roer door de flauwe saus van magnetronklare foe yong hai, babi pangang en de spaghetti bolognese die gisteravond op het menu stond.
Mt 200 gram gesmoorde verse groente om er toch nog iets gezonds van te maken.
Op het boodschappenlijstje van vandaag een nieuwe voorraad appelmoes. Daar ben ik echt verslaafd aan.
Tabak hoeft niet. Die heb ik op de manier waarop ik nu rook voorlopig nog voldoende in huis.

Reactie van een lezer:
"Ik ben benieuwd naar het verdere verloop. Het lukt slechts weinigen met een eerste poging om te kunnen stoppen met roken. Als het lukt zal ik je voordragen voor een lintje:-) Met minderen maar toch doorroken gaat het echter niet lukken. Een beetje zwanger lukt n.l. ook niet;-) "
 

   
 

13 december 2009

 


Dat wordt dan een nieuwe pagina. Week 51. Om de bezoeker te gerieven die alles vanaf het begin heeft gelezen heb ik nieuwe startpagina gemaakt. Klik hier. Vraag is overigens of ik er zin in houd dagelijks een stukje te pennen. Afijn, dat zien we dan wel weer. Lees verder >>>